Hvorfor vins lokation betyder noget for smagen

Hvorfor vins lokation betyder noget for smagen

Er man ikke garvet vinkender, har man sikkert undret sig over hvorfor en vins lokation altid bliver nævnt på flasken. Hvorfor har det betydning for vinens smag om vindruen, som vinen er lavet på, kommer fra den ene eller anden del af Italien, Chile eller Spanien? Går det ikke ud på et hvor druen er vokset henne?

Læs med her, og find ud af hvorfor det egentligt er, at en vins lokation betyder noget for dens endelige smag.

Stor forskel på vin fra forskellige lokationer

Det er med god grund at vin er blevet sådan en velkendt og elsket delikatesse rundt om i verden. Havde vin kun én decideret smag, ville der nok ikke være så meget fokus på denne alkoholiske drik. Nej, vin er blevet så populært, fordi den kommer i et utal af afskygninger, som alle er med til at berige det kulinariske univers.
Hvordan opstår alle disse forskellige farver, smage, dufte og undertoner i vinen? Det har noget at gøre med hvilken drue eller hvilke druer, som er anvendt i produktionen, hvordan vinen er produceret og lagret, og sidst men ikke mindst: hvor vinen er produceret henne. Det er derfor, at der kan være så stor forskel på vin fra forskellige dele af verden eller, ja, forskellige dele af det samme vindistrikt.

Derfor betyder lokationen noget for smagen

Vin fås i mange afskygninger og typer. Tænk blot på hvor mange forskellige slags vine man kan få fra forskellige dele i verden! Men hvorfor er det at lokationen betyder noget for smagen? Det har både noget at gøre med de traditioner for vinproduktion som findes i de enkelte områder, de forhold og det klima vindruerne gror under forskellige steder, og den måde vinen til sidst bliver lagret på.

Mange af disse faktorer spiller nemlig ind når smagen på den enkelte vin udfolder sig. Druer modtager smag alt efter hvilke jordforhold de har groet i, klimaet, vandingsforhold og sollys. Denne smag bevæger sig videre ned i vinen, hvor det færdige produkts smag også bliver påvirket af den måde vinen får lov til at lagre under.

Der er derfor altså stor forskel på at drikke et glas marsala fra Sicilien versus et glas Carmenere Aconcagua Alto fra Chile. Forskellen ligger både i de forskellige typer druer brugt, men bestemt også de forhold druer og vin er blevet produceret under.

Brug denne viden når du vælger vin

Hvad er viden om vin værd, hvis ikke den kan anvendes i praksis? Tag derfor din nye viden om lækre vine med ud i verdenen, og bliv klar over hvilke typer vine, der tiltaler dig mest. Når du er klar over hvordan en vins lokation har indflydelse på smagen, bliver det i den grad lettere at vælge. Måske opdager du at du har en svaghed for marsala. Brug denne viden til at eksperimentere med forskellige typer masala vin, indtil du finder din klare favorit. Det er nemmere at finde frem til hvad man kan lide, når man kender fællesnævneren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk